Anorexie

Asi nejznámější forma PPP. Řadí se mezi psychické onemocnění, které dle výzkumů je mnohdy ale i podmíněno geneticky. Týká se většinou mladých dívek, okolo 15 let, ale není výjimkou ani to, že onemocní starší žena, či muž. Osoba, která trpí tímto onemocněním, cíleně snižuje denní příjem kalorií a výrazně hubne a udržuje dlouhodobě svoji hmotnost, která je výrazně nižší, než udává doporučené BMI. Velice důležitý úkol má zpravidla nejbližší postižené osoby, protože právě oni nejčastěji zjistí, že není něco v pořádku. Je velice nutné zahájit včas léčbu, protože nízkým příjmem kalorií a živin celkově, trpí celé tělo, a i psychika člověka. V některých případech toto onemocnění může končit i smrtí.
stín dívky

Bulimie a záchvatovité přejídání

Další velice známá forma PPP. Člověk, postižený touto formou onemocnění, se obvykle snaží snížit svoji hmotnost. Bohužel, většinou přehnanými dietami, kdy tělo strádá a pak dochází k tomu, že se objeví tzv. Vlčí hlad, kdy dokážeme spořádat obrovské množství jídla. Po tomto se obvykle dostaví výčitky a pocit selhání a dojde k úmyslnému vyzvracení potravy. Anorexie a bulimie k sobě mají velice blízko, protože existuje vysoká pravděpodobnost, že se anorexie postupně rozvine do bulimie. Kvůli častému zvracení dochází k velké kazivosti zubů, dehydrataci, zácpě. Při dlouhodobém problému může dojít k poruše srdeční činnosti, či k poranění jícnu.

pilulka a metr

Je velice důležité dbát, zejména u mladších dívek, na zdravé sebevědomí, zdravý přístup k jídlu a ke sportu a podpoře jejich zájmů. A i přes to by měli být rodiče obezřetní a všímavý. V případě jakéhokoliv problému se snažit být co nejvíce oporou, i když to nebývá často vůbec snadné. Pomoc nejbližších je totiž u takto nemocných dívek a žen to nejdůležitější. Chce to ale velkou dávku trpělivosti a téměř neustálou kontrolu dané osoby.